Loading...
Waarom2018-09-04T17:36:15+02:00

Waarom

Waarom werken we zoals we werken? Onze Struinwerkwijze hebben we gebaseerd op veel wetenschappelijke artikelen en boeken.  Op deze pagina kun je de enkele van deze artikelen vinden. Daarnaast is er door masterstudenten voor Struin onderzoek gedaan naar het natuurbewustzijn en de natuur-ervaringen van kinderen. Deze onderzoeken kun je ook hier vinden.

Struin vanuit de wetenschap

Het IVN heeft een aantal factsheets gemaakt over de positieve effecten van natuur op volwassenen. Dit is natuurlijk goed voor je lichamelijke gezondheid, maar wist je bijvoorbeeld ook dat contact met de natuur ons beter in staat stelt om problemen op te lossen?

Factsheet IVN voordelen natuur

Ook wordt er door het IVN uitgebreid geschreven over het effect van natuur op kinderen specifiek. Wist je bijvoorbeeld dat spelen in de natuur voor kinderen goed is voor de motorische ontwikkeling, en dat zelfs het concentratievermogen van kinderen met ADHD erdoor verbetert?

Factsheet IVN Scharrelkids

Wil je het kort en bondig lezen? In dit artikel staat met bulletpoints aangegeven waarom spelen in de wilde(re) natuur goed is voor de gezondheid, de cognitieve en motorische ontwikkeling van kinderen, het speelgedrag, en de invloed van spelen in de natuur op het natuurvriendelijke gedrag.

Positieve effecten natuur

Het benoemen van de verschillende planten zorgt ervoor dat de kinderen een betere taalontwikkeling hebben, volgens dit artikel in het tijdschrift De Wereld van het Jonge Kind. Een bloem is immers maar een bloem, maar het kan ook een akkerwinde zijn, of een ereprijs.

Taalontwikkeling in de natuur

Leestip : Wie Kinder heute wachsen. Dit boek beschrijft (in het Duits) hoe kinderen nu opgroeien en waarom de wildere natuur hen kan helpen in hun ontwikkeling. Het boek geeft vele inzichten in het belang van natuur voor kinderen, waar wij van Struin natuurlijk achter staan!

Wie Kinder heute wachsen

Onderzoek door Struin

Bij Struin lopen ook soms onderzoekers rond. Anouk van der Laan is er hier één van, zij schreef haar masterscriptie over de band van kinderen met de natuur, en de invloed die de wilde natuur hierop kan hebben in vergelijking met de ‘tamme’ of gedomesticeerde natuur (in het Engels)

Masterscriptie Anouk

Wil je snel de resultaten van Anouks onderzoek lezen? Ze heeft ook een (Nederlandstalige) factsheet gemaakt, waarbij je in één oogopslag kunt zien wat haar resultaten zijn. In deze factsheet wordt het verschil duidelijk gemaakt tussen een ‘gewone’ buiten BSO en BSO Struin.

Natuurervaringen in de wilde en tamme natuur

Bas van Lith heeft in 2017 onderzoek gedaan naar hoe de ervaringsgerichte natuureducatie zoals die bij Struin aangeboden wordt, invloed heeft op de houding ten aanzien van natuur van de deelnemende kinderen. Draagt het bij aan het natuurbewustzijn? Hiervoor heeft hij zowel kinderen geïnterviewd die niet meer op Struin zitten, als kinderen die nog wel actief Struinen.

Masterscriptie Bas